top of page

B E L E I D S P L A N

 

Stichting Pro Papua

 

 

Doelstelling

Pro Papua startte haar activiteiten in het jaar 2000 en wordt gedragen door mensen die, op welke wijze dan ook, betrokken waren bij West Papua, het voormalige Nederlands Nieuw Guinea. Stichting Pro Papua stelt zich ten doel de autochtone bevolking van Papua en West Papua te ondersteunen in hun wens tot zelfbeschikking.

Stichting Pro Papua tracht d.m.v. lobby en informatievoorziening het beleid van de Nederlandse regering en parlement inzake Papua en West Papua te beinvloeden en stelt zich ten doel ook het Europese Parlement en de Verenigde Naties in deze lobby te betrekken. De stichting vraagt o.a. de aandacht voor mensenrechtenschendingen in Papua en West Papua en spreekt politici aan op het nemen van hun verantwoordelijkheid in deze. De stichting beschikt over een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk met Papua belangengroeperingen, waarmee een intensieve uitwisseling plaatsvindt.

 

Activiteiten

Het bestuur vergaderd minimaal vijf keer per jaar om haar activiteiten actueel te kunnen stroomlijnen. Pro Papua geeft twee keer per jaar een nieuwsbrief uit naar een vast adressenbestand. Hierin wordt in het kort de recente activiteiten beschreven en worden nieuw verschenen boeken met een Papua raakvlak gerecenseerd en beschreven.

In Nederland streven de bestuursleden ernaar alle door Papua's of belangengroeperingen georganiseerde activiteiten te bezoeken zoals o.a. de Papua solidariteitsdag in Amersfoort, activiteiten van de Free West Papua Campaign en soortgelijke evenementen of sociale bijeenkomsten zoals de Papua kerst- en paasviering en militaire herdenkingen bijvoorbeeld in Arnhem en Roermond, alsmede de nationale veteranendag in Den Haag.

Pro Papua is o.a. ook vertegenwoordigd bij (politieke) vergaderingen van bijvoorbeeld het SOWP (Samenwerkende Organisaties voor West Papua) en wordt jaarlijks uitgenodigd door de Directie Azië Oceanië (DAO) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om de actuele stand van zaken in West Papua te bespreken. Pro Papua gebruikt veelal actuele nationale en internationale informatie om rechtstreeks met Nederlandse politieke partijen, politici of zelfs ministeries te corresponderen.

In het kader van internationale samenwerking wordt het Duitse West Papua Netzwerk, het eveneens in Duitland gevestigde International Coalition for Papua bezocht en wordt deelgenomen aan 'International expert consultations on West Papua' bij de Europese Unie in Brussel en bij de World Council of Churches in Genève. Vanaf 2013 wordt jaarlijks deelgenomen aan ten minste één sessie van de Mensenrechtenraad in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Genève. Deze VN-lobby heeft er in 2015 toe geleid dat een complexe applicatie procedure is gestart voor toekenning van de zogenaamde 'Consultative Status' met de United Nations Economic and Social Council (EcoSoC). Deze applicatie is in 2016 in goede orde ontvangen door het Committee on Non Governmental Organizations en zal in juni 2017 door het EcoSoC worden bekrachtigd. Consultative Status biedt Ngo's onbeperkte toegang tot het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Genève en New York, alwaar Pro Papua zal streven om tijdens iedere sessie van de VN Mensenrechtenraad zaken van mensenrechtenschendingen in te dienen bij de verschillende mandaathouders van het kantoor van de Verenigde Naties Hoge Commisaris van Mensenrechten (OHCHR).

 

Fondsen

De stichting Pro Papua mag rekenen op financiële ondersteuning van een vaste groep donateurs. Door de aanwezigheid van onze bestuursleden op praktisch alle Papua gerelateerde gebeurtenissen geniet de stichting grote bekendheid binnen de Nederlandse Papua gemeenschap, waaraan vele eenmalige donaties toegeschreven kunnen worden. Alle fondsen worden beheerd door de penningmeester. De besteding van de fondsen worden tijdens de bestuursvergaderingen overlegd.

 

 

 

 

bottom of page